CEO logo
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
   
  2021. május 14. péntek 15:28  
CEO
Hírek
Konferenciák
CEO Pályázati Iroda
Akciók
Előfizetés, megrendelés
Impresszum
Szerkesztőbizottság
Médiaajánlat
Állásajánlat
Rovataink
CEO - Archivum
CEO - Online
Rendezvényajánló
Recenziók
PR
Tanulmányok
< Május 2021 >
Ke Sz Cs Sz Va
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Hírleveleink
CEO Magazin Hírlevele
Tudományos élet Hírlevele

Szakmai partnereink:


Image
Image
Image
2001-03
 2001-03 B1

A mestertárgyaló - Exkluzív interjú Roger Dawsonnal
Kommunikáció
Roger Dawsont a magyarországi vezetők a Perfekt-Power menedzserszeminárium-sorozat keretében tartott előadásából ismerhetik. Magyar nyelven is megjelent két könyve, a Dönteni tudni kell és a Nyerő tárgyalási taktikák. Cikkünkben Varga Zsolt, a Perfekt-Power menedzserképző ügyvezető igazgatója kérdéseire válaszol.
 
A dán tejesember, aki csomagolt ásványvízről is álmodik
Kommunikáció
Décsi Ágnes

Beszélgetés Körmendi Tamással, a Tetra Pak Hungária Rt. vezérigazgatójával

Harminchét éves, dán születésű. Ennek ellenére jól beszél magyarul - ami nem véletlen. A Tetra Pak munkatársaként "belakta" szinte egész Európát: dolgozott Svédországban, szülőhazájában, Svájcban és Bulgáriában. Körmendi Tamás most harmadik éve Magyarországon él, a Tetra Pak Hungária Rt. vezérigazgatója
 
Hogyan kössünk üzletet amerikaiakkal?
Kommunikáció
Roger Dawson

Útmutató külföldiek számára

1962 óta, mióta Angliából áttelepültem, folyamatosan az Egyesült Államokban élek, de még mindig csak ismerkedem az amerikaiakkal. Ebben a cikkben szeretném elmondani Önöknek néhány megfigyelésemet, különösen arról, hogyan kötnek üzletet.
 
Hatokos portál - Tudásgyarapodás diploma nélkül
Információs technológia
ImageBaracskai Zoltán

A mai rohanó világban illúzió lenne elvárni, hogy a gyakorló vezetők ellenőrizni tudják a publikált adatok, üzletelési szabályok, tapasztalatok aktualitását. Ebben segíthet nekik a cégegyetem (corporate university)
 
Szoftvervásárlás előtt (IV. rész)
Információs technológia
Hornyák Judit

Értjük, amit olvasunk?

Előző cikkeink könnyebbé tették az eligazodást a hirdetések özönében - már ami az általános ügyviteli, a bérszámfejtő-, valamint a humánerőforrás-gazdálkodási programokat illeti. Maradt azonban még egy fontos rész, a beléptetés és a munkaidő-nyilvántartás területe, melynek dokumentálását törvény írja elő a vállalatok számára.
 
Az internet fejlődési lehetőségei
Információs technológia
Csoknya Tímea

Pár éve, ha az internet szót hallottuk, általában az alábbi szavak kísértében jelent meg: forradalom, robbanás, paradigmaváltás, profit stb. Napjainkra az internet világmegváltoztató hatásába és az elektromos üzlet forradalmába vetett túlzó és indokolatlan illúziók szertefoszlani látszanak, helyüket az internet józan, a valódi lehetőségeket figyelembe vevő üzleti felhasználása veszi át.
 
Szinkronban a kis- és középvállalatok igényeivel
Információs technológia
Szakács Eszter

A magyar kis- és közepes vállalatok is ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint nyugati társaik. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni néhány olyan problémát - a megoldással együtt -, ami gátolhatja vállalkozásunk növekedését. Ha gondos tervezéssel sikerül megkerülni ezeket a problémákat, semmi nem állhat a nyereséges növekedés útjába!
 
AZ ELVESZTETT ÁRTATLANSÁG
Stratégia
Dr. Bőgel György

Az ún. Új Gazdaság fejlődését - mint bármilyen más fejlődési folyamatot a világon - hullámhegyek és -völgyek jellemzik. A cikk arra a kérdésre keresi a választ, hogy indokolt-e megkondítani a harangot az Új Gazdaság felett.
 
A PROJEKTTULAJDONOS SZEREPE A PROJEKTSIKER ELÉRÉSÉBEN
Stratégia
Dr. Görög Mihály

A mögöttünk hagyott évszázad végére jellemzővé váltak a gyors és szinte folyamatos változások mind a makrogazdasági környezetben, mind az egyes szervezetek - különösen pedig az üzleti szervezetek - szűkebb ágazati környezetében. Ez a körülmény maga után vonta a szervezetekben a folyamatos stratégiai gondolkodás szükségességét, ugyanakkor nyilvánvalóvá vált az is, hogy a stratégiában megfogalmazott célok elérésének leghatékonyabb eszközei a projektek.
 
A HAZAI KÉTSZINTŰ BANKRENDSZER KIALAKÍTÁSA - A GONDOLATTÓL A MEGVALÓSÍTÁSIG (II.)
Stratégia
Dr. Huszti Ernő

A kétszintű bankrendszerre való áttérés tekintetében hazánk több területen is előnyösebb helyzetben volt, mint a többi szocialista ország. A magyar külkereskedelemnek ekkor már csaknem a kétharmada a nyugati országokkal bonyolódott, ami a fejlett bankkapcsolatok által és terén is éreztette hatását. A Magyar Nemzeti Bankot mindig is a nemzetközi és külföldi bankokkal kialakított magas színvonalú kapcsolat és az ezekben járatos szakemberek kitűnő felkészültsége jellemezte. Mindez a ki alakult aktívabb árfolyam-politikát is segítette.
 
NÖVEKEDÉSI JÁTSZMÁK
Melléklet
ImageSalamonné dr. Huszty Anna

Kevés olyan jellemző van, ami szinte kivétel nélkül minden vállalatnál, mérettől, tevékenységtől függetlenül megtalálható, de a vezetők növekedés iránti csillapíthatatlan vágya biztosan ilyen. A következőkben sorra vesszük, hogy ennek jegyében milyen tipikus stratégiai játszmák folynak a vállalatok falain kívül és belül, majd rátérünk arra, hogyan próbálják meg a cégek irányítói a növekedést kezelni
 
A PROBLÉMAMEGOLDÁS, HIÁNYOSSÁGMEGELŐZÉS MÓDSZEREI II. rész
Minőség és innováció
ImageProf. DSc Parányi György

Hogyan rangsoroljuk a felszámolandó hiányosságokat?

A CEO Magazin 2001/1. számában foglalkoztunk a hibák, hiányosságok megelőzésének jelentőségével. Rámutattunk, hogy "ideális" esetben a még be nem következett, de valószínűsíthető hibákat is meg lehet előzni, s hogy a napi gyakorlatban nem kevésbé fontos feladat a már előfordult hibák ismétlődésének megelőzése. (A továbbiakban, általánosítottan: megelőzés.) Feltételezve, hogy a megelőzendő, felszámolandó hibákat arra alkalmas (sorozatunkban a későbbiekben bemutatandó) minőségelemzési módszerekkel feltárták, a teendő látszólag egyértelmű. A felismert, valószínűsíthető vagy bekövetkezett hiányosságokat a leggyorsabban, maradéktalanul fel kell számolni. Erre azonban a gyakorlatban aligha van lehetőség. Nem áll rendelkezésre elegendő idő, szakmai kapacitás, másrészt valamennyi probléma megoldásának a költségei is igen magasak lennének, s megtérülésük sem lenne teljesen nyilvánvaló.
 
A PR története
Public relations
Dr. Beke Tamás

Nem csupán a public relations (tág és leszűkített) értelmezése és meghatározása (makro- és mikrogazdaságbeli felfogása) mutat változatos képet, de fejlődéstörténete és kialakulása is érdekesen alakult. Sokan talán nem is gondolják, hogy a "public relations" fogalmának elterjedése mintegy 200 évvel előzte meg a marketing szó megjelenését.
 
Menedzser-szimulátor
Humán erőforrás
Dr. Kovács Zoltán

A repülésben a pilóták kiképzéséhez már régóta használnak szimulátorokat. A Veszprémi Egyetemen - amely a hazai műszaki menedzserképzés megalapítója volt - szintén használnak szimulátort, azonban nem a pilóták, hanem a leendő menedzserek kiképzéséhez. Az alkalmazási körülményekről, tapasztalatokról kérdeztük
Dr. Kovács Zoltán intézetigazgató egyetemi tanárt.
 
Legyünk Janus-arcúak?!
Humán erőforrás
ImageDr. Barta Tamás - W. Barna Erika

Cikkünkben azt kívántuk reflektorfénybe helyezni, hogy a Janus-arc az ember valódi értékeit hívhatja elő egy olyan kultúrvilágban, ahol a kényszerű önvédelmi mechanizmusok mellett a másik ember iránti együttérzés, segítőkészség is megnyilvánul. Hisszük, hogy a sikeres vezetői munkában, a társas kapcsolatok közegében szükséges a Janus-arcúság az ellentmondások feloldására, a valódi mélységek megismerésére, szemben a hamis kép mutatásával.
 
A SZEMÉLYISÉG KOMPETENCIAMEZő-ELMÉLETE
Humán erőforrás
Dr. Farkas Gáborné

A parciális személyiségelméletek, a szociálpszichológia kísérleti eredményei, valamint a kultúraközi kutatások alapján minden együtt van ahhoz, hogy a pszichológia paradigmát váltson a személyiség értelmezésében. Néhány fogalmat újraértelmezünk, illetve új fogalmakat vezetünk be.
 
E. T. Hall módszere
Humán erőforrás
Mányai Csaba

A korábbi számokban esett már szó a kulturális különbségek jelentőségéről az üzleti életben. Eddig a témakör két nagy formátumú alakjának munkáiról esett szó, azonban nem mellőzhetjük a harmadik "nagy név" rövid bemutatását sem. Trompenaarsszal és Hofstedevel szemben E. T. Hall nem állít fel meghatározott számú dimenziót, melyek mentén empirikusan és rangsorokba helyezve vizsgálhatók a kultúrák. Hall a különbözőségek általa legfontosabbnak értékelt aspektusait igyekszik mélyen megérteni. Itt a terjedelem korlátozottsága miatt csupán a három talán legfontosabb aspektusra térek ki, s azokból is csupán egy ízelítő erejéig
 
HOGYAN SPORTOL A FőNÖKNő?
Humán erőforrás
Dr. Bakanek György

A vezetői feladatok korrekt ellátása napjainkban igen komoly szellemi és fizikai teljesítményt követel. Az agyi kapacitások minél tökéletesebb kihasználásához elengedhetetlen az optimális fizikai kondíció is. Ennek két alapvető tartópillére a megfelelő táplálkozás, folyadékfelvétel és a rendszeres - sport jellegű - fizikai aktivitás. Egyik sem nélkülözheti a másik meglétét, mert egyrészt hiába sportol valaki rendszeresen, ha a táplálkozásából hiányzik a mozgáshoz szükséges energia, rost, vitamin vagy ásványi anyag, illetve hiába táplálkozik valaki ésszerűen, ha nincs hozzárendelve rendszeres fizikai aktivitás.
 
Útjelzők a környezetvédelmi engedélyek dzsungelében
Mozaik
Enyedi-Egyed Szilvia - Farkas Endre

A vállalkozások életében előbb-utóbb elkövetkezik az az időszak, amikor fejlesztéseiket már nemcsak a tőkehiány, hanem a hatósági elvárások is nehezítik. E követelmények között kiemelt hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi előírások. Annak érdekében, hogy ezeknek az előírásoknak meg tudjanak felelni, és ne okozzanak lényeges többlet-kiadásokat, célszerű megismerni a legfontosabb jogszabályokat és az engedélyezési eljárásokat.
 
Rss FeedReader
 
News Titles
Feed Sources
Fetch/Save Feed
Your Saved Feeds
http://www.kormany.hu/rss/hu/hirek
http://www.kormany.hu/rss/hu/dok
http://www.kormany.hu/rss/hu/videok
http://www.nfu.hu/rssfeed.php?type=kozlemenyek
http://www.lifelonglearning.hu/lllma_feed.xml
http://www.tpf.hu/rss.php
You need to login first!
Kutatások, felmérések

Népszerű cikkek

Hirdetések

FeltűNŐsiker program csak hölgyeknek

Image
 

 
 
Image
Tudástőke Konferenciák


     
 
© 2021 CEO - A gazdasági intelligencia magazinja
 

Piac- és HR kutatások

www.e-benchmark.hu a CEO Magazin kiemelt támogatója.
A CEO magazin szerkesztőségének számítógépeit a CEO vírus vírusirtó védi.
G-Data