CEO logo
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
   
  2019. március 18. hétfő 18:25  
CEO
Hírek
Konferenciák
CEO Pályázati Iroda
Akciók
Előfizetés, megrendelés
Impresszum
Szerkesztőbizottság
Médiaajánlat
Állásajánlat
Rovataink
CEO - Archivum
CEO - Online
Rendezvényajánló
Recenziók
PR
Tanulmányok
< Március 2019 >
Ke Sz Cs Sz Va
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Hírleveleink
CEO Magazin Hírlevele
Tudományos élet Hírlevele

Szakmai partnereink:


Image
Image
Image
James Trefil - Távoli világok - A Kozmosz képe földünkről és a világűrből

National Geographic - Geographia Kiadó, 2002


Mióta ember néz az égre, a "csillagok" mindig is izgatták a fantáziáját. A megismerés egyik hőseposza, ahogyan az ókori babiloni csillagvizsgálóktól kezdve és jelenleg éppen az űrbe telepített távcsöveknél és az automata felfedező-űrhajóknál tartva igyekszünk mind többet megtudni világunk egyik szinte felfoghatatlanul hatalmas és összetett rejtélyéről, a világűr hihetetlenül sokféle objektumának fejlődéstörténetéről, rendszertanáról, életéről, haláláról. Hőseposz, hiszen itt a kutatóknak szinte leküzdhetetlen nehézségekkel kell szembeszállniuk a megismerésért: az ismeretek megszerzésében, és szintúgy a feltevések, elméletek ellenőrzésében csak igen korlátozott mértékben tudnak támaszkodni a közvetlen tapasztalatszerzésre, ezért itt talán minden más kutatási területnél nagyobb mértékben kell folyamodniuk a tudományos gondolkodásban, az elemzésekben és következtetésekben rejlő lehetőségek kiaknázásához. Ezenközben sok egyéb mellett megtanulhattuk, hogy valójában világunk és benne minden élőlény a hamvaiból feltámadó főnix legendáját testesítjük meg: világunk és saját testünk építőanyagának igen jelentős része, minden nagyobb rendszámú elem a jelenleg ismert leghatalmasabb természeti katasztrófák tüzében, a szupernóvák kohóiban jött létre.

A dolog vad iróniája, hogy minél jobban behatolunk a kozmosz titkaiba, annál nehezebb a témában gyakorlatlan ésszel felfogni a megszerzett ismereteket, és méginkább nehéz a laikus számára érthetően előadni azokat. Ezért nagyon is ki kell emelni e könyv jól érthető, jól követhető előadásmódját. Fantasztikus égi felvételeket készíteni mondhatnánk nem nagy kunszt - ehhez csak jó eszközök kellenek. Viszont úgy előadni, magyarázni ezeket a dolgokat, összefüggéseket, kozmogóniát és kozmológiát, hogy mi is megértsük - ehhez a téma tökéletes ismeretén túl még kiváló előadói készség is kell, a magyarításhoz pedig hozzáértő és jó stílusú fordító és gondos szaklektor. A kiadót nézve nem meglepő, hogy itt mindez együtt áll, és a könyv rengeteg ismerettel, jól szervezett előadásmóddal, élvezetes olvasmányt kínál. A fogalom magyarázatok fejezete azonban lehetne bővebb.

A mű vázolja a Naprendszer születését, majd felfedezőútra visz: leírja a Napot, tőle kifelé haladva bemutatja a belső bolygók mindegyikét, az óriásbolygókat, természetesen mindegyikük holdjait is, és következnek a kozmosz távolabbi vidékei, a különféle csillagtípusok, a galaxisok, halmazok, ködök, a különleges és felfoghatatlan objektumok. És mindehhez csodálatos szépségű csillagászati felvételek, amelyek a legkorszerűbb technika minden lehetőségét a láttatás szolgálatába állítják.

Ezeknek a csillagoknak bátran elhihetjük az üzenetét: új könyvkiadó született, és egy különlegesen érdekes és szép könyvvel mutatkozott be. Bíztatóan kedvező az együttállás is: a most létrejött magyar Geographia Kiadó a világ minden bizonnyal legnagyobb nevű természetrajzi és földrajzi kiadójának, az e témák iránt érdeklődők körében szinte kultikus tiszteletnek örvendő National Geographic Society házában van, az ő könyveit adja közre, magyarítva. És egy további együttállás, amely szintúgy sok jót ígér a könyvkedvelők táborának: a Geographia az Officina '96 Kiadóhoz látszik kapcsolódni, így alappal remélhetjük, hogy a könyvei ugyanolyan míves gonddal, magas esztétikai színvonalon és mindig megbízható fordítással készült alkotások lesznek, mint az Officina '96 kiadványai. Ez pedig nagy szó.
 
Dr. Osman Péter
 
Rss FeedReader
 
News Titles
Feed Sources
Fetch/Save Feed
Your Saved Feeds
http://www.kormany.hu/rss/hu/hirek
http://www.kormany.hu/rss/hu/dok
http://www.kormany.hu/rss/hu/videok
http://www.nfu.hu/rssfeed.php?type=kozlemenyek
http://www.lifelonglearning.hu/lllma_feed.xml
http://www.tpf.hu/rss.php
You need to login first!
Kutatások, felmérések

Népszerű cikkek

Hirdetések

FeltűNŐsiker program csak hölgyeknek

Image
 

 
 
Image
Tudástőke Konferenciák


     
 
© 2019 CEO - A gazdasági intelligencia magazinja
 

Piac- és HR kutatások

www.e-benchmark.hu a CEO Magazin kiemelt támogatója.
A CEO magazin szerkesztőségének számítógépeit a CEO vírus vírusirtó védi.
G-Data