CEO logo
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
   
  2019. március 18. hétfő 18:25  
CEO
Hírek
Konferenciák
CEO Pályázati Iroda
Akciók
Előfizetés, megrendelés
Impresszum
Szerkesztőbizottság
Médiaajánlat
Állásajánlat
Rovataink
CEO - Archivum
CEO - Online
Rendezvényajánló
Recenziók
PR
Tanulmányok
< Március 2019 >
Ke Sz Cs Sz Va
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Hírleveleink
CEO Magazin Hírlevele
Tudományos élet Hírlevele

Szakmai partnereink:


Image
Image
Image
EGYIPTOM A fáraók világa

Vince Kiadó, 2001

Veszélyes könyv. Ha belenézünk, megragadja érdeklődésünket, fantáziánkat és csak nagy erőfeszítéssel tudunk elszakadni tőle.

Aki ismeri a Vince Kiadó nagy albumait, annak természetes, hogy ez is gazdagon kínálja a kor ábrázolását, képi világát. A kötetben több mint 800 színes reprodukció, fénykép és grafika segít látni vagy elképzelni, milyen volt a fáraók Egyiptoma. Ezek egyaránt elébünk idézik az ókori Egyiptom mágikus világát, a fáraók építészetben, szobrászatban megörökített üzenetét a hatalmuk nagyságáról és a remélt örökkévalóságról, valamint az akkori élet számos lenyomatát képekben, szobrokban. Csodálatos képek sorakoznak itt, s csak azt sajnáljuk, hogy nem juthatott mindegyiküknek jóval több hely, hogy méginkább kibontakozhassék a szépségük.
Az utóbbi években az ókori Egyiptomról megjelent több, igen szép könyv közül ez a benne felkínált ismeretanyag gazdagságával tűnik ki. 538 nagyalakú oldalon egy nemzetközi tudóscsoport résztanulmányai adnak tömör, de szakmailag igényes ismertetéseket. A szerzők felsorolásából kitűnik, hogy azok jónevű egyetemeken az egyiptológia, vagy a kapcsolódó tudományágak tanárai, vagy neves múzeumok szakemberei, tehát bízhatunk a hozzáértésükben.

Amint a szerkesztők előszava vázolja, e tanulmányok olyan képet igyekeznek adni a hajdani Egyiptomról, amely eléggé sokrétű ahhoz, hogy a belső fejlődésének sokszínűségét bemutassa, és egyben általánosító megállapításokkal is szolgál, hogy láttassa ennek a kultúrának a különlegességét. Olvasóként ismerjük el rögtön, ez igen jól sikerült. Jól érzékelhető képeket, élő részleteket kapunk általuk a korokról, a helyszínekről, az alkotásokról, a birodalmakról, s az akkori élet különféle színtereiről, sokszor bele tudjuk képzelni magunkat az akkor és ott hangulatába. Joggal mondja az előszó, hogy a tanulmányok együttesét éppúgy jellemzi az ismert és új információk, az alap- és részismeretek keveredése, a történelmi szituációk, a társadalmi hátterek, és a vallás hatásainak részletes felvonultatása, mint a teljesség bemutatására törekvő szemléletmód. Olvasóként pedig tegyük hozzá, hogy azok igen jól segítenek felújítani, összegezni a témáról meglévő ismereteinket, másrészt pedig a laikus érdeklődő, még ha többé-kevésbé otthonos is a témában, nagyon sok új ismeretet találhat bennük - ahogyan sok, korábban nem látott részletet a képanyagban.

Az első rész tanulmányai az időben vezetnek végig a birodalmak történetén az egyiptomi őskortól, az ottani kultúra kialakulásától egészen a görög-római korig. Az egyes korszakok leírását azokhoz kapcsolódó tematikus tanulmányok teszik teljesebbé.

Néhány izgalmas témakör ez utóbbiakból: ++ Királysírok a piramisok korában ++ Hétköznapi élet a túlvilágon - ez azt tárja elénk, hogyan jelentek meg képi ábrázolásokban a hétköznapi élet részletes leírásai a sírokban - ++ A királyi istenek és az istenkirályok templomai ++ A Királyok Völgye ++ A Királynék Völgye ++ A thébai magánsírok ++ Az utolsó templomok.

A következő részben a két alapvető témakörhöz kapcsolódó tanulmányok sorakoznak: Állam és társadalom, valamint Istenek, kultuszok, túlvilág.

Jól segíti a megismerést, ezért külön említést érdemel az ókori Egyiptomhoz kapcsolódó fogalmak és kifejezések kislexikona, az isteneik részletes bemutatása, és a történelmi helyek rövid áttekintése.
 
Dr. Osman Péter
 
Rss FeedReader
 
News Titles
Feed Sources
Fetch/Save Feed
Your Saved Feeds
http://www.kormany.hu/rss/hu/hirek
http://www.kormany.hu/rss/hu/dok
http://www.kormany.hu/rss/hu/videok
http://www.nfu.hu/rssfeed.php?type=kozlemenyek
http://www.lifelonglearning.hu/lllma_feed.xml
http://www.tpf.hu/rss.php
You need to login first!
Kutatások, felmérések

Népszerű cikkek

Hirdetések

FeltűNŐsiker program csak hölgyeknek

Image
 

 
 
Image
Tudástőke Konferenciák


     
 
© 2019 CEO - A gazdasági intelligencia magazinja
 

Piac- és HR kutatások

www.e-benchmark.hu a CEO Magazin kiemelt támogatója.
A CEO magazin szerkesztőségének számítógépeit a CEO vírus vírusirtó védi.
G-Data