CEO logo
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
  • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
   
  2019. március 18. hétfő 18:28  
CEO
Hírek
Konferenciák
CEO Pályázati Iroda
Akciók
Előfizetés, megrendelés
Impresszum
Szerkesztőbizottság
Médiaajánlat
Állásajánlat
Rovataink
CEO - Archivum
CEO - Online
Rendezvényajánló
Recenziók
PR
Tanulmányok
< Március 2019 >
Ke Sz Cs Sz Va
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Hírleveleink
CEO Magazin Hírlevele
Tudományos élet Hírlevele

Szakmai partnereink:


Image
Image
Image
Baracskai Zoltán: Profi coach

eMentor Media Hungary Kft., 2007

Nem megmagyarázni kell a mondanivalónkat egymásnak, hanem képeket felidéznünk egymásban
Baracskai Zoltán Profi coach című könyvének bemutatása

Egy tanítványt nem érhet nagyobb megtiszteltetés, mint ha a mestere művét mutathatja be. Vagy még-is? Mi van, ha a mestermű többek között, a mester intellektuális önéletrajza? Több okból is hálás do-log egy mesterművet bemutatni. Egyrészt tényleg szívből ajánljuk, nem kell azon spekulálni, hogy hogyan csűrjük-csavarjuk elfogadhatóra a mondanivalónkat. Másrészt újraolvassuk a könyvet, sokad-szor, ezúttal más szempontból. És megint sokat tanulhatunk belőle.

Baracskai Zolinak a sorsa a coaching - tehát ő a fatális coach. És amint azt a régi nagy filozófusoktól és az újabb nagy pszichológusoktól tudjuk, az ember csak akkor lehet boldog, ha beteljesíti a sorsát. Ahogy ő mondaná: egyébként csak boldogul. A szerző néhány évtizedig vállalatvezetők és a tanítvá-nyai coacha volt, emellett ma a coachok coacha is. Coachként nemcsak fatális, de karizmatikus is. Ez azt jelenti, hogy a gondolatai, a szavai és a cselekedetei összhangban vannak. Ahogy néhány volt hallgatónk megrökönyödve mondta a kocsmában: ti tényleg úgy éltek, ahogy beszéltek. Tehát a Profi coachot szó szerint lehet venni.

De akkor mondjuk ki végre, ki a coach? "A coach a pálya szélén hevesen hadonászó, ordibáló szabad ember, aki a csapatából a győzelmet akarja kicsikarni úgy, hogy sohasem rúg labdába." - mondja Baracskai Zoli. De miért a sport és nem az üzletelés nyelvén? Azért, mert így könnyebb és érthetőbb. Néhány okos ember arról beszél, hogy új nyelvre van szükségünk, hogy közlekedni tudjunk a világ-ban. Az új nyelv távol áll a személytelen diszciplínák nyelvétől, inkább a költészethez és a festészet-hez áll közel. Nem leíró, hanem lefestő kell, hogy legyen. Nem megmagyarázni kell a mondanivalón-kat egymásnak, hanem képeket felidéznünk egymásban. A szerző ezt a nyelvet használja, akárcsak Drucker, Handy vagy Mintzberg. Próbálja csak meg egy olvasó lerajzolni a könyv struktúráját - egy-szerűen szép. Ahogy a könyv nyitányában mondja a mester, az arányok. Arra tanította fiait, hogy ezekre figyeljenek, meg a szabad útra. Megjegyzem, tanítványait is erre tanította. És mi lesz a szabad úttal? Kinek írta ezt a könyvet? Senkinek. Kiírta magából. Ennél szabadabb nem is lehetne az út. Ta-lán éppen ezért van, hogy még a többi könyvéhez képest is különlegesen jó. Pontosabban rendkívüli.

Két összefonódott szál mentén mesél a Baracskai Zoli a coachról. Az egyik arról szól, hogy milyen a coach, a másik arról, hogy mit csinál. Persze, aki tudja, mi a validitás (ahogy a 14. fejezetben olvas-hatjuk, lehetne érvényesség vagy jóváhagyás, de mégsem lehet) az tudja, hogy a kettőt nem lehet szét-választani. Az, hogy milyen a coach, függ attól, hogy mit csinál, és az, hogy mit csinál, függ attól, hogy milyen. Ne próbáljunk meg részleteket kiragadni a kontextusból, mert csak így van értelme. Vagy másképp, de azt csak egy mester rakhatja össze másképp.

A profi coachnak világképe van, és ezen belül az üzletelés világáról. A világképpel harmóniában kell, hogy álljon az énképe, azaz látnia kell a helyét a világban. Persze, ne gondoljuk, hogy Baracskai azt akarja, hogy minden coach egyformán lássa a világot és benne önmagát. Különböző coachok mást látnak, ha kinéznek egy ablakon, és ugyanaz a coach is különböző dolgokat lát, ha váltogatja az abla-kokat. Ezért van az, hogy a coach dolga végeztével mindig továbbáll. Ha a szereplése bombasiker volt, akkor azért, hiszen nem lehet jobb; ha kifütyülték, akkor meg azért, hiszen nem lehet rosszabb. Csak az láthatja a világot és magát benne, csak az jöhet-mehet, aki szabad. Tehát a profi coachnak szabadnak kell lennie. Szondi Lipótól, vagy Baracskai Zoli előző könyveiből tudjuk, hogy ez csak akkor lehetséges, ha volt gyerekszobája. Persze, a jövés-menéshez az is kell, hogy valaki meg akarja venni a coach portékáját. Csak az próbálkozzon szabad coach lenni, akinek van produktuma és képes építeni a hírnevét.

Azon az ablakon keresztül, amelyen át jelenleg nézem a világot, úgy látom, hogy a profi coach három dologgal foglalkozik. Tanul, tanít és gyógyít. Ma már mindenkire életfogytig tartó tanulás vár, de leg-inkább azokra, akik átmentek szabadúszóba. A mester-szintű kompetencia a szakmai és a személyes fejlődés összhangjában alakul ki és természetesen a profi csak mester-szintű tudásra kíváncsi. Keresd a gurut - idézi a könyv Velencei Jolánt. A coach produktuma csak az interpretálás által válhat műkö-dőképessé, ezért kell a coachnak tanítania. És persze az volna az igazi, ha még arra is meg tudná őket tanítani, hogy hogyan tanuljanak tovább, azaz, ha feleslegessé tudná tenni magát. Mármint a pillanat-nyi magát, hiszen ő is folyamatosan továbbtanul. Meglepve olvastam nemrég, hogy az orvosi egyete-meken nem tanítják, hogy mi az egészség - akkor honnan tudnák, hogy mi a betegség és, hogy mit kezdjenek vele? A profi coach a szervezetek gyógyítója. Egy rendszer egészségét úgy határozhatjuk meg, hogy harmónia a rendszer, annak részei, valamint környezete között. Így a betegség, ha nincs harmónia. A mai turbulens üzleti világban a szervezetek környezete állandóan változik, tehát a szer-vezet egészsége egy rendkívül komplex dinamikus harmónia. Ehhez a dinamikus harmóniához igyek-szik a coach hozzásegíteni a szervezetet - a pálya szélén hadonászva és ordibálva. Nagyjából négyfé-leképpen teheti ezt a coach: új rendet alkot, azaz másképpen rakja össze a régi elemeket; új folyamatot alkot, azaz megváltoztatja a meglévő elemek érvényességét; nóvumot alkot, azaz új fogalmakat ren-dez új kapcsolatok szerint; és új értéket alkot, azaz új elemeknek ad új érvényességet.

Néhány évvel ezelőtt minőségmenedzsmenttel foglalkozókat okítottam. Azt mondtam nekik, ne is próbálkozzanak a műfajjal, ha nem olvasták Robert Pirsig két könyvét - ezek nélkül esélyük sincs megérteni, mi a minőség. Ma minden tanácsadónak, akinek az étlapján szerepel a coaching, azt üze-nem, hogy ne is próbálkozzon belekotnyeleskedni, ha nem olvasta Baracskai Zoli könyvét. Akinek nem megy, az váltson szakmát.

A kötet ára: 4200.-Ft


Baracskai Zoltán tizennegyedik könyvét megírta. Az eddigiek az üzleti döntésekről és az üzleti problémamegoldásról szóltak. Az utóbbi harminc évben több száz vállalatnál dolgozott vezetőkkel, mint coach. Emellett Magyarországon és külföldön több egyetemen tanítja a vezetés, a döntéstan és a problémamegoldás tárgyakat graduális, posztrgraduális, PhD és posztdoktori szinteken. Csapatával kifejlesztette a DoctuS tudásbázisú keretrendszert az üzleti döntések támogatására.

Dörfler Viktor
 
Rss FeedReader
 
News Titles
Feed Sources
Fetch/Save Feed
Your Saved Feeds
http://www.kormany.hu/rss/hu/hirek
http://www.kormany.hu/rss/hu/dok
http://www.kormany.hu/rss/hu/videok
http://www.nfu.hu/rssfeed.php?type=kozlemenyek
http://www.lifelonglearning.hu/lllma_feed.xml
http://www.tpf.hu/rss.php
You need to login first!
Kutatások, felmérések

Népszerű cikkek

Hirdetések

FeltűNŐsiker program csak hölgyeknek

Image
 

 
 
Image
Tudástőke Konferenciák


     
 
© 2019 CEO - A gazdasági intelligencia magazinja
 

Piac- és HR kutatások

www.e-benchmark.hu a CEO Magazin kiemelt támogatója.
A CEO magazin szerkesztőségének számítógépeit a CEO vírus vírusirtó védi.
G-Data