CEO logo
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
   
  2019. május 23. csütörtök 16:26  
CEO
Hírek
Konferenciák
CEO Pályázati Iroda
Akciók
Előfizetés, megrendelés
Impresszum
Szerkesztőbizottság
Médiaajánlat
Állásajánlat
Rovataink
CEO - Archivum
CEO - Online
Rendezvényajánló
Recenziók
PR
Tanulmányok
< Május 2019 >
Ke Sz Cs Sz Va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Hírleveleink
CEO Magazin Hírlevele
Tudományos élet Hírlevele

Szakmai partnereink:


Image
Image
Image
2006-03
Image

A legeslegjobbak
Stratégia

interjú Jerry I. Porras a Stanford Egyetem Üzleti Főiskolájának nyugalmazott professzorával

A Built to Last (Építkezés hosszú távra) című könyv társszerzőjét a világ egyik legjelentősebb, vállalati jövőképpel foglalkozó gurujaként tartják számon. Itt az időtálló vállalkozások alapvető értékeiről és eszméiről beszél, elemzi, ahogyan ezek a cégek alkalmazkodnak a változásokhoz, illetve előmozdítják azokat maguk is.
Jerry I. Porras a Stanford Egyetem Üzleti Főiskolájának nyugalmazott professzora. Nyugdíjba vonulása előtt a szervezeti viselkedés és változás oktatásával foglalkozott. Porras tizenhat éven keresztül igazgatta az egyetem vezetőképző változásmenedzsment-programját. Jim Collins szerzőtársával közösen jelentették meg Built to Last (Építkezés hosszú távra) című nemzetközi sikerkönyvüket, amelyből - huszonhat nyelvre lefordítva - több mint egymillió példány kelt el, ezzel túlszárnyalva az elmúlt évtized során napvilágot látott összes többi üzleti tárgyú könyvet. Munkájukban az általuk jövőbe nézőnek (visionary) nevezett vállalatok élettörténetét tanulmányozzák, az ilyen szervezetek legfontosabb jellemzőit keresve. Porras idejének nagy részét utazással tölti: világszerte tart előadásokat az üzleti élet szereplőinek, illetve többek között olyan vállalatok tanácsadója, mint a United Airlines, a Hewlett-Packard, a Deutsche Bank, a Ford és a Procter & Gamble. Most a kitartó és jövőbenéző vállalkozások alapvető értékeiről és eszméiről beszél a CEO olvasóinak.
 
Alternatív jövőképek előrejelzése
Stratégia

Paul Saffo, a jövőkutatás guruja beszél azokról az újabb tendenciákról és ellentmondásokról, amelyek valószínűleg hatással lesznek a globális üzleti környezetre

Paul Saffo a kaliforniai Szilícium-völgyben muködo Jövokutatási Intézet igazgatója. A szervezetet a RAND Corporation korábbi kutatócsoportja hozta létre 1968-ban, a Ford Alapítvány támogatásával. Az Intézet nonprofit kutatócsoportként muködik, és vállalatoknak, kormányhivataloknak nyújt segítséget a jövojüket érinto minél jobb döntések meghozatalához. Saffo urat - aki diplo-máit a Harvard College-on, valamint a Cambridge és Stanford Egyetemen szerezte - a világ vezeto jövokutatói és technológiai elorejelzoi között tartják számon. Esszéi olyan rangos folyóiratokban jelennek meg, mint a Fortune Magazine, a Harvard Business Review, a Los Angeles Times, a Newsweek, a New York Times és a Wired Magazine. A Világgazdasági Fórum 1997-ben ”A jövo 100 globális vezetoje” közé választotta. Emellett o az Economist magazin Innovációs Díjkiosztó Bizottságának alelnöke, valamint a Samsung Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke. A CEO Magazinnal folytatott, több témát is érinto beszélgetése során azokról az újabb tendenciákról és ellentmondásokról beszél, amelyek hatással vannak a globális üzleti környezetre.
 
Ki áll az élen - hadvezér vagy menedzser?
Stratégia
Bujtor László

Miért éppen a tábornokok?

1. rész

A multinacionális cégek határokon átnyúló, globális piacokon folyó küzdelmeit egyre gyakrabban hasonlítják háborúkhoz, a cégvezetoket pedig harctéri parancsnokokhoz. Elsosorban az amerikai marketingirodalomban terjed ez a megközelítés, és az amerikai üzleti terminológia vesz át egyre több katonai fogalmat. A marketing-hadviselés immár bevett és hazánkban is jól ismert fogalom, ám a hadmuvészet és az üzletelés összevetésének egy sajátos aspektusa mindmáig kimaradt a vizsgálódások látóterébol. Ez az aspektus pedig a cégvezetok és hadvezérek személyiségének, képességeinek és kvalitásainak összevetése annak érdekében, hogy lássuk, találunk-e közös metszetet köztük? Van-e bármiféle hasonlóság vagy akár azonosság a gyoztes tábornok és a sikeres cégvezeto személyiségprofiljában? Tanulhat-e, és ha igen, akkor mit, egy mai cégvezeto a több ezer éves hadvezéri mesterség tapasztalataiból? Meríthet-e egy mai vezeto azoknak a kiemelkedo hadvezéreknek az életútjából, akik a történelem során maradandót alkottak?
 
Az internet és a globális hálózatok biztonságáról (problémák és megoldási lehetőségek)
Melléklet
Dénes Tamás

Az internet egyszerre forradalmasította a számítástechnikai, a híradástechnikai és az egész infokommunikációs világot, példa nélküli integrációs képessége megteremtette azt a már több évtizedes látomást, hogy egy világhálózat kerekedjék ki, amely számítógépek millióit tudja összekötni, tekintet nélkül azok földrajzi elhelyezkedésére.
Két lényeges vonása van az internetnek, ami ezt a rendkívül fontos célt elérhetové tette, nevezetesen a csomag-kapcsolás és a nyílt struktúrájú hálózat. Kevéssé ismert, hogy a modern elektronikus számítógép és a mesterséges intelligencia atyjának tekintheto angol matematikus, Alan Mathison Turing már 1946-ban készített tanulmányában felhívta rá a figyelmet, hogy az általa tervezett A.C.E (Automatic Computing Engine) számítógép alkalmas távoli felhasználók telefonvonali összekötésére. Ezzel tehát elore látta a számítástechnika és a telekommunikáció öszszekapcsolásának lehetőségét. Korai halála megakadályozta abban, hogy korszakos gondolatát megvalósítsa, de gondolatcsírája mégis kivirágzott, mivel egyik kollégája, Donald Watts Davies lett a „csomag-kapcsolás” alapelvének úttörője és így az elso csomag-kapcsolt hálózat, az ARPANET kifejlesztője.
 
A pozitív spirál
Humán erőforrás

Interjú Edward E. Lawler professzorral, a világ egyik legkiválóbb humánerőforrás-szakértőjével

Hála a demográfiának, a szellemi tőke növekvő jelentőségének és az üzleti életben lezajló változásoknak, a cégvezetők egyik első számú prioritásává lépett elő a munkaerő megnyerésének, megtartásának, motiválásának és irányításának mikéntje. A humánerőforrás-gazdálkodás (HR), ez az egykor másodlagosan kezelt, ”homályos” fogalom mára a vállalati gondolkodás központi elemévé vált. Edward E. Lawler a téma világviszonylatban is egyik legkiválóbb elméleti szakértője, aki csaknem negyven éve foglalkozik a humánerőforrás-gazdálkodás szerteágazó kérdéseivel. Lawler 35 könyv és több mint 300 cikk szerzője, melyeknek tárgya a bérekkel kapcsolatos tanulmányoktól az alkalmazotti részvételen át a 21. század legmegfelelőbb szervezeti struktúrájáig terjed. Legsikeresebb művei közé tartozik az alkalmazottak bevonásáról szóló ”High Involvement Management” és a vállalati igazgatótanácsok működését tárgyaló ”Corporate Boards”, melyek társszerzője Jay Conger illetve David Finegold volt. Lawler az üzleti tudományok professzora a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Marshall Üzleti Főiskoláján, valamint az egyetem Center for Effective Organizations központjának alapító igazgatója. ”Treat People Right!” (Bánj jól az emberekkel!) című legújabb könyvében azt vizsgálja, a vállalatoknak hogyan lehet és kell túllépniük azon, hogy az embereket egyszeruen legértékesebb vagyonuknak tekintsék, és hogyan juthatnak el odáig, hogy megfelelően kezeljék az alkalmazottakat az egyének és munkáltatóik kölcsönös előnyére.
 
Nemzeti szervezeti kultúrák I. rész
Humán erőforrás
Herneczki Katalin

Míg a 20. század utolsó éveiben szinte kizárólag a globalizáció jelenségéről és „támadásáról” beszéltünk, a 21. század elejére megérkezett a lokalizáció „viszontválasza” is. Megjelentek olyan fogalmak, elnevezések, mint a”glokalizáció”, azaz a lokalizált globalizmus, vagy a „globlokál” világ. Bebizonyosodott, hogy a nemzeti kulturális sajátosságokat sem átugrani, sem megkerülni nem lehet.
 
A korszerű HR-menedzsment módszerei a közszférában - hatékonyabb és partneri közszolgálatot
Humán erőforrás
Dr. Poór József

Az elmúlt években a magyar közszféra számos átszervezési hullámot élt át, amelyek vagy az 1990-ben lezajlott rendszerváltáshoz, vagy a négyévenkénti kormánycserékhez kapcsolódtak. Mára megérett az idő arra, hogy a vezetést sokkal tudatosabbá tegyék ezen a területen is. A politikai demokrácia kiépülése után végre kell hajtani a menedzsment-módszerek és -eljárások megváltoztatását ezen a területen. A jövőben ez a szféra csak akkor tud megfelelni a hazai, az európai uniós és a globalizációs kihívásoknak, ha korszerű menedzsment-struktúrákat
és -folyamatokat alkalmaznak.
 
Önmenedzselés - a Janus-arcú művészet
Humán erőforrás
Pintér Zsolt

II. rész: Önmenedzselés a jelenlegi munkahelyen: hogyan óvjuk állásunkat?

Ahhoz is aktívan menedzselnünk kell magunkat, hogy az állásunkat megtarthassuk, illetve - ha eléggé nyitott szemmel és füllel járunk - bizonyos tényekbol, információkból egy jövobeni leépítésre is következtethetünk. Ilyenkor bizonyos önmenedzselési technikák révén akár el is kerülhetjük, hogy ránk is lesújtson a végzet. Több száz, állását legalább egyszer már elvesztett szakember körében - elbocsátásuk körülményeirol - végzett vizsgálatunkból kiderül, hogy közel 47%-uk észlelt bizonyos figyelmezteto jeleket, de úgy döntött, nem foglalkozik velük. Én ezeket a jeleket „munkahelyi graffittinek”, egyfajta „nem látható” vagy titkosírással készített falfirkáknak hívom.
 
Az Acer térhódítása
Információs technológia

"Nálunk nagyon magas a márkahűség aránya..."

Az Acer Inc. Tajvan legnagyobb számítógép-gyártója, valamint a világranglistán a negyedik legnagyobb PC-gyártó. Az 1976-ban mindössze öt alkalmazottal megalapított vállalkozás mára több mint 42 országban 193 céget muködteto világcéggé vált, és több mint 100 országban vannak disztribútorai. Az Acer Computer magyarországi képviseleti irodáját 1993-ban nyitotta meg Budapesten, melynek hazai vezetője Egri Csaba.
 
Excel STOP
Információs technológia
Dr. Baracskai Zoltán

Kiszámolta már valaki, hány helyen vették nyilvántartásba születési dátumát? Én hihetetlenül sokszor írtam be valamilyen nyomtatványba, és sosem nekem volt fontos, hanem mindig annak, aki kérdezte. Soha egyetlen nyomtatványkitöltés közben sem volt 2heuréka" élményem. Kivételesen rossz élmény az autó- és a telefonvásárlás nyilvántartása.
 
Dr. Osman Péter könyvismertetői
Könyvismertető
 • Búvár világatlasz
 • Paul Eden & Soph Moeng: A második világháború repülogépeinek szerkezete - A legfontosabb repülogépek metszetrajzai 1939-tol 1945-ig / Katonai repülőgépek szerkezete - 118 repülőgép metszetrajza 1945-tol napjainkig
 • Koncentrált jogi szakszótár erőforrás a számítógépen - magyar-angol-magyar , magyar-francia-magyar, magyar-német-magyar jogi szakszótár CD-ROM
 
Rss FeedReader
 
News Titles
Feed Sources
Fetch/Save Feed
Your Saved Feeds
http://www.kormany.hu/rss/hu/hirek
http://www.kormany.hu/rss/hu/dok
http://www.kormany.hu/rss/hu/videok
http://www.nfu.hu/rssfeed.php?type=kozlemenyek
http://www.lifelonglearning.hu/lllma_feed.xml
http://www.tpf.hu/rss.php
You need to login first!
Kutatások, felmérések

Népszerű cikkek

Hirdetések

FeltűNŐsiker program csak hölgyeknek

Image
 

 
 
Image
Tudástőke Konferenciák


     
 
© 2019 CEO - A gazdasági intelligencia magazinja
 

Piac- és HR kutatások

www.e-benchmark.hu a CEO Magazin kiemelt támogatója.
A CEO magazin szerkesztőségének számítógépeit a CEO vírus vírusirtó védi.
G-Data