CEO logo
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
 • CEO - A gazdasági intelligencia lapja
   
  2019. április 21. vasárnap 07:49  
CEO
Hírek
Konferenciák
CEO Pályázati Iroda
Akciók
Előfizetés, megrendelés
Impresszum
Szerkesztőbizottság
Médiaajánlat
Állásajánlat
Rovataink
CEO - Archivum
CEO - Online
Rendezvényajánló
Recenziók
PR
Tanulmányok
< Április 2019 >
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Hírleveleink
CEO Magazin Hírlevele
Tudományos élet Hírlevele

Szakmai partnereink:


Image
Image
Image
2007-04
Image

Fitt vagy szexi? - Meghökkentő európai stratégia a globális kihívásra
Stratégia
A cégek egyre több olyan teendőt végeztetnek team-munkában, amely korábban a bürokrácia dolga volt

Ismert tény: a marketing és management világában elsősorban az amerikai szakemberek diktálják a trendeket. Ennek ellenére, bár kevesen, de vannak európai guruk is, akik komoly tekintélynek örvendenek nemcsak otthon, hanem szerte a világon. Ilyen például a svéd Dr. Jonas Ridderstrale és Kjell A. Nordström, akik a közgazdászoknak egy egészen új generációját képviselik. A szerzőpáros a Funky Business és Karaoke Capitalism című, Magyarországon is megjelent siker könyveiben fejtette ki nézetét az átalakuló világról és a vele együtt formálódó üzleti életről. Jonas Ridderstrale az IIR szervezésében tartott előadást Budapesten. A CEO magazin megragadta az alkalmat, hogy kifaggassa a professzort arról, ami az előadásból kimaradt.

Hivatkozás a cikkre:

Fitt vagy szexi? Meghökkentő európai stratégia a globális kihívásra. CEO Magazin 2007. év, VIII. évfolyam 4. szám. 4-6. pp
 
A komplexitás kezelése kiemelt vezérigazgatói feladat
Stratégia
A növekvő üzleti komplexitás mélyvizsgálata a globalizáció vonatkozásában

Interjú Daniel di Filippo-val

A PricewaterhouseCoopers Annual Global CEO Survey címmel nemrégiben lefolytatott egy globális felmérést, melynek célja az volt, hogy megismerje a vállalati vezérigazgatók nézeteit a globális versenyhelyzetet meghatározó erőkről. 46 országból 1410 vezérigazgatót vontak be ebbe a felmérésbe. A vállalatukat globális irányba elmozdító cégvezetők ezzel párhuzamosan egyre nagyobb mértékben válnak érintetté olyan tevékenységekben, amelyek tovább növelik a szervezet komplexitását. Vajon, ha ezek értéknövelő kereskedelmi tevékenységek, akkor a komplexitás jó dolog, és megfelelő kezelése a vezérigazgatók kiemelt feladata? De mi a helyzet akkor, ha ez a komplexitás geopolitikai tényezők eredménye, és értékeket rombolhat, továbbá messzemenően kívül esik a vezérigazgatók hatáskörén? Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyet a PwC feltett a felmérésben részt vevő cégvezetőknek.
A felmérést Daniel Di Filippo, a PricewaterhouseCoopers Performance Improvement részlegének vezetője irányította. Az alábbi interjúban a felmérés eredményeiről beszél nekünk.

Hivatkozás a cikkre:

A komplexitás kezelése kiemelt vezérigazgatói feladat. A növekvő üzleti komplexitás mélyvizsgálata a globalizáció vonatkozásában. CEO Magazin 2007. év, VIII. évfolyam 4. szám. 11-14. pp
 
A szervezeti változások menedzselése
Stratégia
Útmutatások a változások összehangolásának és végrehajtásának feladata előtt álló szervezetek számára

Interjú Anne Deering-gel

Anne Deering az A.T. Kearney nemzetközi tanácsadó cégcsoport alelnöke, londoni bázissal. 25 éves tanácsadói tapasztalatát Európában és Észak-Amerikában szerezte. Ez idő alatt elsősorban a vállalati változások, a vezetés, a csapatfejlesztés, a szervezeti tanulás, a szervezettervezés és a stratégia területén tevékenykedett. O az A.T. Kearney Excellence Practice részlege európai központjának igazgatója. Ez egy házon belüli kutatócsoport, amely az innováció és a tudásmenedzsment kérdéseire összpontosít. Anne Deering egyben az Officer Leadership Council megválasztott elnöke is. Ez az iroda képviseli a Kearney globális partnerségekért és a vezetésfejlesztésért felelős csoportját.
Deering a CEO-Magazinnal folytatott mostani beszélgetése során fontos útmutatásokat nyújt a változások összehangolásának és végrehajtásának feladata előtt álló szervezetek számára.

Hivatkozás a cikkre:

A szervezeti változások menedzselése. CEO Magazin 2007. év, VIII. évfolyam 4. szám. 7-11. pp
 
Megingott bizalom?
Stratégia
Lektorált!Dr. Farkas Ferenc – Hadinger Britta – Villám Gyula

Megingott bizalom?

Felelős vállalatirányítás és annak kihívásai

1. rész

A vállalatok a társadalom részét képezik, és sok közösség megélhetésének alapját adják. A termékek és szolgáltatások előállításához megannyi forrásból jutnak hozzá a tokéhez, a nyersanyagokhoz, a munkaerőhöz, a menedzsment-szaktudáshoz vagy a szellemi termékekhez. A vállalatok maguk is vásárlói a termékeknek és szolgáltatásoknak, munkahelyeket és jövedelmet hoznak létre, nyereséget osztanak szét, társasági adót fizetnek, és tevékenységeik következtében hozzájárulnak a devizaárfolyam alakulásához.
Ha általánosságban szemléljük, akkor a vállalatkormányzás (társaságirányítás vagy felelős vállalatirányítás) adja meg azt az irány-mutatást, ami által a vállalatok tudják, mik a jogaik és a kötelezettségeik, és milyen elszámoltathatóság alá esnek; ennek segítségével ismerik fel a kihívásokat, és ez teszi lehetővé a számukra, hogy a kihívásokat helyesen is mérjék fel. Mivel a vállalatok tevékenysége érinti és befolyásolja a társadalmat, ezért érdemes szabályozni, hogyan működnek – pénzügyi, politikai vagy etikai szempontokból.
A felelős vállalatirányítás definíciós sokfélesége jól mintázza, hogy népszerű, de még nem pontosan körülhatárolt és széles körben elfogadott témáról van szó. Leggyakrabban a befolyásoló tényezőkön keresztül határozzák meg a modell lényegét, tehát azt tekintik vállalatirányításnak, amikor a részvénytársaságok működésük során egyeztetések sorozatán esnek át, amely működés-mechanizmusokban az érdekeltek hosszú távú érdekeiket képviselik, és figyelemmel kell lenniük azon környezeti adottságokra is, ahol a vállalat a tevékenységét folytatja. Egy másik aspektust felvető, szűkebb értelmezés szerint a felelős vállalatirányítás a befektetések megtérülését biztosítja, azaz a finanszírozók számára jelent biztonságot.

Hivatkozás a cikkre:

Farkas, F.– Hadinger, B.– Villám, Gy. (2007): Megingott bizalom? Felelős vállalatirányítás és annak kihívásai 1. rész. CEO Magazin, VIII. évfolyam 4. szám. 15-20. pp
 
A jó pap és az üzleti stratégia
Tudásmenedzsment
Dr. Bencsik Andrea

Gondolom, sokan összeráncolják homlokukat a cím láttán. Mi köze a papnak a vállalati jövőképhez? Az összefüggés megértéséhez nem kell sokat gondolkodni. Mindenki ismeri azt a gyakran emlegetett szállóigét, hogy a "jó pap is holtig tanul". S valóban, az életen át történő tanulás a sikeres vállalati, üzleti stratégia alapja ma valamennyi gazdálkodó cég számára. Hogy miért, az alábbiakból kiderül.

Hivatkozás a cikkre:

Bencsik, A. (2007): A jó pap és az üzleti stratégia. CEO Magazin, VIII. évfolyam 4. szám. 21-23. pp
 
A tudásmenedzsment kulturális befolyásoltsága
Tudásmenedzsment
Lektorált!Dr. Gaál Zoltán – Dr. Szabó Lajos – Obermayer-Kovács Nóra:

"A tudásalapú gazdaság fűtőanyaga tehát maga a tudás, ami a korábbi korok elsődleges erőforrásaival szemben nemcsak, hogy kimeríthetetlen, de attól lesz több, ha használjuk. Nem kell másoktól elvenni, hogy több legyen, hanem meg kell osztani, úgy lesz több"
(Castells, 1996)

Hivatkozás a cikkre:

Gaál, Z. - Szabó, L. - Obermayer-Kovács, N. (2007): A tudásmenedzsment kulturális befolyásoltsága. CEO Magazin, VIII. évfolyam 4. szám. 27-33. pp
 
Diskurzus a hazai tudásmenedzsment-kutatásról és -praxisról Dr. habil Noszkay Erzsébettel
Tudásmenedzsment
A tudáskapitalizáció napjainkban folyik. A felmérések szerint a vállalati tudás 80%-a ma is a fejekben van. A tudásalapú vállalatok azonban arra törekszenek, hogy a személyes tudás közös tudássá szerveződjön, a szervezetben is "megkössön". A globális, illetve lokális kiterjedésű technológiai hálózatok, a fokozott kommunikáció, az intenzív elektronikus együttműködés és csoportmunka nagy lehetőség a szervezet számára a tudáskapitalizáció, a tudás megosztása és alkalmazása területén. Magyarországon több egyetemen, vállalatnál és szakmai műhelyben folyik kutatás és gyakorlat ezen a téren. A magyarországi tudásmenedzsment-kutatás elméleti, módszertani kérdéseiről, eredményeiről és a vállalati gyakorlatról beszélget Véry Zoltán vezetési és controlling tanácsadó Dr. Noszkay Erzsébettel (Dr. habil Noszkay Erzsébet CSc), a Magyar Tudományos Akadémia Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottság Tudásmenedzsment Albizottságának (MTA VSZB TA) vezetőjével, a Szent István Egyetem Gazdálkodástudományi Karának (SZIE GTK) docensével.

Hivatkozás a cikkre:

Véry, Z. (2007): Diskurzus a hazai tudásmenedzsment-kutatásról és -praxisról. CEO Magazin, VIII. évfolyam 4. szám. 34-39. pp
 
A vezérigazgatói szék betöltése - Utódlási stratégiák kialakítása és megvalósítása
Tudásmenedzsment
Napjaink komplex üzleti szervezeteinél az igazgatótanács napirendjében előkelő helyen szerepel a vezérigazgatói poszt utódlásának kérdése. Az ilyen cégeknél az egyes vállalati egységek gyakran nagyobbak, mint néhány ország egész gazdasága, továbbá az üzleti világ komplexitása megköveteli a részvények értékének folyamatos megtartását és növelését; ezért az igazgatótanács legtöbbször az egész nagyvállalatra kiterjedő utódlási tervet készít. A vállalatok tisztában vannak azzal, hogy az ilyen vezetőváltást előre kell tervezni, mégpedig olyan utódlási stratégiákkal, melyek szükség esetén akár azonnal megvalósíthatók. Ha van megfelelő utódlási terv, az igazgatótanács gyorsan és magabiztosan cselekedhet. A kész terv a szervezetnél működő ütoképes vezetői csapattal együtt a részvények értékét is növeli.

Paul Menmuir az A.T. Kearney nemzetközi menedzsment-tanácsadó cég alelnöke, madridi székhellyel. Mielőtt 1992-ben belépett volna a Kearney céghez, a Price Waterhouse kelet-európai bázisának ügyvezető igazgatója volt. Szakképzettsége kiterjed a stratégia, az irányítás és szervezés, az egyesülések és felvásárlások, a pénzügyi menedzsment, valamint a humánerőforrás-fejlesztés területére, de a vállalatirányítás témakörében is vezető szaktekintélynek számít. Munkatársunkkal az alábbiakban az utódlási stratégiák legjobb gyakorlatairól beszél.

Hivatkozás a cikkre:

A vezérigazgatói szék betöltése. Utódlási stratégiák kialakítása és megvalósítása. CEO Magazin 2007. év, VIII. évfolyam 4. szám. 41-46. pp
 
A kvantitatív eszközökkel támogatott versenyzés lehetőségei és korlátai
Melléklet
Dr. Koltai Tamás

A kvantitatív eszközök alkalmazása – a termelési és szolgáltatási folyamatokkal kapcsolatos adatok statisztikai elemzése és az adatoknak az operációkutatás segítségével történő feldolgozása – olyan vezetői döntéseket tesz lehetővé, amelyek gyakran vezetnek jobb gazdasági eredményhez, mint a logikus válaszok alapján hozott döntések.

Hivatkozás a cikkre:

Koltai, T. (2007): A kvantitatív eszközökkel támogatott versenyzés lehetőségei és korlátai. CEO Magazin, VIII. évfolyam 4. szám. Melléklet
 
Dr. Osman Péter könyvismertetői
Könyvismertető
 • A vallások világa
 • Leonardo da Vinci összes festménye és rajz
 • Latin-Amerika a kondorkeselyű szemével
 • Görög kulinária – Olasz kulinária
 • Száraz Miklós György: Cigányok
 
Ha tudhatnánk, mit kellene tanítani&
Tudásmenedzsment
Velencei Jolán:

Akik úgy szocializálódtak, hogy ak­kor lesznek jó tanulók, ha mindent vis­sza tudnak mondani, és semmiben sem kételkednek, azoknak nem okoz gond­ot meghatározni, mi is a tudás. Az üzle­te­lés szereplõinek transzfunkcionális tu­dá­sa ilyen egyszerûen nem meghatá­ro­z­­ható. „Ismertetõjegye nem az, ha vis­szamondja és alkalmazza a szabályo­kat, hanem az a magabiztosság, mellyel ké­pes áthágni és jobbakkal helyettesíteni azokat.”1

____
1. Sveiby, Karl Erik: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás. KJK-KERSZÖV. 2001. 95. old.

Hivatkozás a cikkre:

Velencei, J. (2007): Ha tudhatnánk, mit kellene tanítani…. CEO Magazin, VIII. évfolyam 4. szám. 25-26. pp

 
Rss FeedReader
 
News Titles
Feed Sources
Fetch/Save Feed
Your Saved Feeds
http://www.kormany.hu/rss/hu/hirek
http://www.kormany.hu/rss/hu/dok
http://www.kormany.hu/rss/hu/videok
http://www.nfu.hu/rssfeed.php?type=kozlemenyek
http://www.lifelonglearning.hu/lllma_feed.xml
http://www.tpf.hu/rss.php
You need to login first!
Kutatások, felmérések

Népszerű cikkek

Hirdetések

FeltűNŐsiker program csak hölgyeknek

Image
 

 
 
Image
Tudástőke Konferenciák


     
 
© 2019 CEO - A gazdasági intelligencia magazinja
 

Piac- és HR kutatások

www.e-benchmark.hu a CEO Magazin kiemelt támogatója.
A CEO magazin szerkesztőségének számítógépeit a CEO vírus vírusirtó védi.
G-Data